Welkom op de winkel van dé Griekenland Specialist!

Olijf, de Blog van GriekseOlie.nl

  • De Cranberry

    2015-03-18_163442Nog niet zo lang geleden was de cranberry alleen bekend op het Waddeneiland Terschelling. Daar bestond zelfs een legende die verklaarde hoe deze bes ooit op het eiland terecht was gekomen. Tegenwoordig staat de cranberry bekend als 'superfruit', een bes vol gezonde vitamines, mineralen en antioxidanten. Is de term 'superfruit' een correcte weergave van de werkelijkheid of is deze verzonnen door snelle reclamemannetjes?

    Het boek volgt de reis van de cranberry door de geschiedenis en de wetenschap. In 'De Cranberry' wordt een poging gedaan de waarheid en de werkelijkheid te scheiden van de vele mythes en legenden rond de cranberry. Bestel het boek hier.

     

     

  • De Duindoorn

    2012-04-13_142611De duindoorn is in Nederland bij uitstek een bewoner van ongetemde kusten. Hij houdt van zilte zeelucht en groeit daar waar andere bewoners van het grote plantenrijk zich nog lang niet durven vestigen. Het is een echte pionier en heeft - zoals pionieren betaamt - een ongenaakbaar uiterlijk. Zijn vervaarlijk lange en scherpe doornen lijken speciaal ontworpen te zijn om de gezonde feloranje besjes te beschermen. De duindoorn lijkt aan een opmerkelijke opmars bezig te zijn. Zijn besjes zitten vol met vitamine C en vele andere gezonde stoffen. Bestel het boek hier.

     

  • Olijfolie en Oleocanthal

    Wetenschappers vragen zich al veel langer af waaraan het zogenaamde Mediterrane dieet precies zijn gezondheidsvoordelen ontleent. Is het misschien de rust die uitgaat van het gezamenlijk de tijd nemen voor een maaltijd? Zijn het wellicht de vaatverwijdende effecten van de alcohol in de bij de maaltijden genuttigde wijn? 

    De laatste tijd richt de aandacht van de wetenschap zich meer en meer op de stofjes die zich verbergen in olijfolie. Een belangrijke kandidaat is een antioxidant met de naam oleocanthal. Het stofje blijkt verantwoordelijk te zijn voor de ietwat brandende, peperachtige sensatie die achterin je keel plaatsvindt wanneer je olijfolie consumeert. Het blijkt dat oleocanthal niet alleen een antioxidant is, maar ook ontstekingsremmende eigenschappen heeft. De werking doet wetenschappers denken aan die van diclofenac. De werking van diclofenac is gebaseerd op de remming van de zogenaamde cyclo-oxygenase-enzymen (COX). Deze enzymen zijn belangrijk voor de aanmaak van de stof prostaglandine. Prostaglandine is een stof die door het afweersysteem wordt aangemaakt op plaatsen waar het lichaam letsel heeft of waar er ontstekingen zijn. Ook oleocanthal heeft een remmend effect op die cyclo-oxygenase-enzymen.

    Olijfolie bevat zoveel oleocanthal dat het consumeren van slechts 50 gram per dag van een goede olijfolie gelijk staat aan een tiende van een dosis ibuprofen voor volwassenen[1]. Die hoeveelheid is gelijk aan ongeveer 3.5 eetlepels. En, jawel, ibuprofen activeert precies dezelfde receptor achterin je keel als olijfolie, de hTRPA1-receptor[2].

    Gewoonlijk wordt gedacht dat een slechts een klein beetje te weinig van bijvoorbeeld een bepaalde vitamine al kan leiden tot sub-klinische problemen, dat symptomen tot gevolg heeft die te vaag zijn om een arts een juiste diagnose te laten stellen. Omgekeerd kan een sub-klinische dosis van een ontstekingsremmer als oleocanthal dus ook zorgen voor een lichaam dat infecties beter kan afweren. Het is dus geen wonder dat men nu denkt dat het gedurende een langere termijn consumeren van kleine hoeveelheden goede olijfolie verantwoordelijk kan zijn voor de lage aantallen mensen met hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer in het Middellandse Zeegebied[3]. 

    Nieuw onderzoek heeft zelfs bewezen dat oleocanthal in staat is om kankercellen binnen een half uur te doden, terwijl het gezonde cellen met rust laat. De onderzoekers noemden de resultaten zelfs verbazingwekkend (Amazingly, oleocanthal induced cell death in all cancer cells examined) en dat zeggen ze niet zo vaak[4]. 

    [1] Beauchamp et al: Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil in Nature – 2005
    [2] Peyrot des Gachons et al: Unusual pungency from extra-virgin olive oil is due to restricted spatial expression of oleocanthal’s receptor in Journal of Neuroscience - 2011
    [3] Abuznait et al: Olive-oil-derived oleocanthal enhances β-amyloid clearance as a potential neuroprotective mechanism against Alzheimer's disease: in vitro and in vivo studies in ACS Chemical Neuroscience – 2013
    [4] LeGendre et al: Oleocanthal rapidly and selectively induces cancer cell death via lysosomal membrane permeabilization (LMP) in Molecular & Cellular Oncology – 2015

  • Olijfolie vs. Koolzaadolie

    Plotseling zie je in supermarkten flessen met koolzaadolie staan. Soms wordt zelfs een appèl gedaan aan het gevoel van de consument door te suggereren dat koolzaadolie van eigen bodem en eigen landbouwers afkomstig is en alleen daarom al aangekocht zou moeten worden. De smaak van koolzaadolie is heel mild en neutraal en wordt daarom wel gekozen in plaats van olijfolie die vaak een wat meer uitgesproken smaak heeft.

    Koolzaadolie wordt dus regelmatig aanbevolen als een alternatief voor hen die toch een zogenaamd Mediterraan dieet zouden willen volgen, maar koolzaadolie is een hele andere olie dan olijfolie en heeft daardoor mogelijk ook niet dezelfde positieve effecten als olijfolie.

    Olive-oil
    Onderzoekers hebben eens onderzocht of koolzaadolie inderdaad een geschikt alternatief is voor olijfolie[1]. Ze onderzochten het beschikbare bewijs en kwamen tot opmerkelijke conclusies. Voor wat betreft olijfolie vonden de wetenschappers het bewijs 'overtuigend' dat het gebruik ervan kon beschermen tegen hart- en vaatziekten. Voor koolzaadolie bleken er maar enkele kleine, korte termijnonderzoeken beschikbaar. De mogelijke gezondheidsvoordelen voor het gebruik van koolzaadolie waren waarschijnlijk het gevolg van de aanwezigheid α-linoleenzuur ofwel omega 3-vetzuur. Een probleem is dat het α-linoleenzuur oxideert tijdens het bakproces. De meeste gezondheidsvoordelen van olijfolie zijn juist het gevolg van de overdadige aanwezigheid van antioxidanten.

    De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat koolzaadolie niet kan worden aanbevolen als vervanger van olijfolie in een Mediterraan dieet.

    [1] Hofman, Gerber: Can rapeseed oil replace olive oil as part of a Mediterranean-style diet? in British Journal of Nutrition – 2014

  • Gevaarlijke Planten

    GevaarlijkePlantenHet boek 'Gevaarlijke Planten' bevat beschrijvingen van 100 verschillende planten die min of meer giftig zijn. De meesten daarvan zijn te vinden in onze vaderlandse natuur, anderen worden vaak achteloos in een tuin aangeplant vanwege hun aantrekkelijke verschijning, terwijl weer anderen zich als onschuldig ogende kamerplant in onze directe omgeving bevinden. Enkele van deze gevaarlijke planten worden zelfs als 'veilig' medicijn ingezet. Bestel het boek hier.

     

     

     

     

     

     

  • Olijfolie en Brandwonden

    Eerdere studies[1] hadden al aangetoond dat olijfolie bij uitwendig gebruik positieve effecten heeft bij de behandeling en genezing van brandwonden. Een nieuwe studie[2] in het vakblad Burns toonde aan dat zelfs de consumptie van olijfolie het genezingsproces van brandwonden kan versnellen.

    Patiënten met brandwonden hebben speciale voedingsbehoeften omdat het lichaam tijdens het genezingsproces een extra behoefte heeft aan calorieën, eiwitten, mineralen en vitamines. De juiste voeding is derhalve een belangrijke factor bij de verzorging en genezing van brandwonden

    De onderzoekers wilden wel eens weten of er een effect te meten was op de genezing van brandwonden als de patiënt een dieet volgde dat rijk was aan olijfolie.
    Olive-oil1De studie werd uitgevoerd bij 100 patiënten die werden opgenomen in het ziekenhuis met tweede- en derdegraads brandwonden op tien tot twintig procent van hun lichaamsoppervlak. De patiënten werden kregen óf olijfolie óf zonnebloemolie in hun voeding.

    De patiënten werden dagelijks onderzocht en, terwijl er geen significante verschillen in het totale lichaamsoppervlak van de brandwonden op bleek te treden, waren er behoorlijke verschillen in de duur van wondgenezing en ziekenhuisopname. De olijfolie groep bleek een versnelde wondgenezing te hebben en daardoor verminderde de duur van hun ziekenhuisopname.

    [1] Edraki et al: Healing effect of sea buckthorn, olive oil, and their mixture on full-thickness burn wounds in Advances in Skin and Wound Care – 2014
    [2] Mahtab Najmi et al: Effect of oral olive oil on healing of 10–20% total body surface area burn wounds in hospitalized patients in Burns – 2014

  • Olijven in Bad

    We kennen groene olijven en we kennen zwarte olijven. Wanneer men olijven lang genoeg aan de boom laat hangen zullen ze afrijpen en zal hun kleur op een natuurlijke manier veranderen van groen tot donker roodachtig bruin of donkerpaarsig zwart. De eindkleur is afhankelijk van de variëteit van de aangeplante olijf. Laat je ze te lang hangen, dan worden de olijven zacht en ligt het rottingsproces op de loer. Het is dus de kunst om olijven op precies het juiste moment te oogsten.

    Maar in deze haastige wereld heeft iedereen kennelijk haast. Veel producenten van olijven willen of kunnen niet op dat juiste moment wachten en hebben een list verzonnen: ze oogsten de olijven als ze nog steeds stevig en groen zijn. En geven ze daarna een kleurtje. Groene olijven worden in bad gedaan waarin ijzergluconaat (E579) is opgelost. Door het ijzer 'roest' de olijf en krijgt een mooie uniforme zwarte kleur, zelfs donkerder dan de natuur het ooit voor elkaar zou kunnen krijgen.
    KonservoliaVoor het kleuren van een kilo olijven is slechts 15 milligram ijzergluconaat nodig en die waarde ligt ver onder de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor ijzer. Nu geloof ik direct de wetenschappers, die zeggen dat dit proces echt geen negatieve gevolgen voor je gezondheid oplevert, maar dat is niet het punt.

    War het om gaat is dat je de natuur niet zijn gang laat gaan. Een zwartgekleurd velletje betekent nog niet dat de olijf zelf ook precies goed smaakt. Daarom is het zo'n verfrissend gevoel dat het merendeel van de Griekse olijven hun donkere kleur hebben gekregen omdat Griekse boeren nog steeds hun werk doen met liefde voor de natuur. Die laat zich immers niet haasten.

    Had ik trouwens al verteld dat ook groene olijven tegenwoordig cosmetisch worden getint? Hun frisse groene kleur is veel te vaak het gevolg van een bad met het groene pigment chlorophyl (E140), dat op grote schaal uit brandnetels en gras wordt gewonnen.

    Mijn advies is: Pak een glas wijn, maak een heerlijke Griekse salade en wacht rustig af tot de natuur zijn creaties heeft vervolmaakt. Onthaast.

31-37 of 37

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4