GA NAAR KLANTENSERVICE - BEL ONS 06 2233 4235

Welkom op de winkel van dé Griekenland Specialist!

Olijf, de Blog van GriekseOlie.nl

Blog over Olijfolie, Olijven, Boeken en Nieuws

 • Wat is Agoureleo (Αγουρέλαιο)

  Agoureleo betekent in het Grieks “onrijpe olie”. Het is olijfolie geproduceerd uit onrijpe, dus groene olijven. In de regel is het ook een extra vergine olijfolie, maar agoureleo verschilt in sommige opzichten van onze andere top olijfolieën.

  Het is felgroen en smaakt intens fruitig, maar ook pittig en heeft een goed aanwezig bittertje. Agoureleo is robuuster dan de rest en rijker aan vitaminen, mineralen en polyfenolen.

  De laatste filtratie die onze “gewone of biologische extra vergine olijfolie” wel heeft, blijft bij deze agoureleo ook achterwege. Dit zorgt ervoor dat agoureleo ook liever niet op hele hoge temperatuur gebruikt kan worden.  

  Specifiek, zoals uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, bevat Agoureleo twee stoffen in hoge concentratie van groot farmaceutisch belang, oleasine en oleocanthal. Oleasine is de sterkste antioxidant. Oleocanthal is een stof die ontstekingsremmende en neuroprotectieve eigenschappen heeft. Deze twee stoffen zijn niet gevonden in andere voedingsmiddelen. Agoureleo in het bijzonder maar ook onze extra vergine olijfolie is de unieke bron van deze stoffen. Geen andere olie, noch zaadolie noch zelfs geraffineerde olijfolie kan ons van deze ingrediënten voorzien.

  Hippocrates vond het heilzaam voor meer dan 60 ziekten en aandoeningen. De moderne geneeskunde vindt het ook heilzaam en beveelt het in veel gevallen aan. Het verlaagt cholesterol, heeft antioxidant en beschermt tegen kanker, helpt de leverfunctie is ideaal voor de voeding van mensen met diabetes en hart-en vaatziekten. De belangrijkste vetzuur van Agoureleo is de oliezuur (O-9), het bevat linolzuur (omega-6), alfa-linoleenzuur (omega-3) , arachidonzuur (Z-6) en meervoudig onverzadigde koolwaterstoffen zoals squaleen. Agoureleo heeft een sterke concentratie aan sterolen (vooral bèta-sitosterol), alcoholen en carotenoïden, xanthofylen als, carotenen en lycopeen en bèta-caroteen (vitamine A).

  Goede olijfolie wordt niet voor niets Vloeibaar Goud genoemd. Het is goud waard voor onze gezondheid. Agoureleo is een bijzondere extra vergine olijfolie die tot 6-7 maanden na productie geconsumeerd dient te  worden om maximaal van alle goede stoffen te kunnen genieten.

  Bestel hier je eigen fles Agoureleo

 • Oogst 2017-2018: beter dan vorig jaar

  De olijvenoogst is nog op volle gang in Griekenland. Overal in het land worden de netten onder de bomen gelegd en draaien de oliepersen overuren.

  De verwachting voor de olijfolie productie in Griekenland is op dit moment zeker positief te nemen. Er zal circa 20% meer olijven worden geoogst. De vebeterde olijvenoogst betekent niet automatisch dat 20% meer olijfolie uit de pers zal komen; een groot deel van deze stijging heeft te maken met de "tafelolijven", olijven die bedoeld zijn om te eten en niet om olijfolie van te maken. Lees verder

 • Het Mediterrane dieet en Borstkanker

  Een (jawel) Nederlands onderzoek ontdekte dat een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, vis en olijfolie er toe leidt dat vrouwen 40% minder kans hebben op het krijgen van de agressieve vorm van borstkanker[1]. Het gaat dan om het type oestrogeenreceptor-negatieve borstkanker, dat vooral vrouwen treft die de overgang achter de rug hebben. Lees verder

 • Het Mediterrane dieet en ADHD

  Kinderen, die de diagnose ADHD hebben gekregen, krijgen te vaak, te veel en te vroeg gevaarlijke stimulantia als methylfeniaat (Ritalin, etc) voorgeschreven om de symptomen van het probleem te bestrijden en te onderdrukken. Omdat wetenschappelijk bewezen is dat het volgen van het Mediterrane dieet positieve effecten op lichaam en geest kan hebben, vonden Spaanse wetenschappers het de moeite waard om eens te kijken of er enig effect waar te nemen zou zijn wanneer kinderen met ADHD over zouden stappen op dat smakelijke dieet[1].
  Aan het onderzoek deden 120 kinderen mee in de leeftijd van 6 tot 16 jaar. De helft van deze kinderen had de diagnose ADHD gekregen. De kinderen (en hun ouders) kregen de opdracht om aan te geven wat hun reguliere eetpatroon was. De gegevens werden gebruikt om vast te stellen of er enige overeenkomst te zien was tussen het wel of niet volgen van het Mediterrane dieet en het wel of niet hebben van ADHD. Lees verder

 • Olijfolie en Hersenvolume

  Als mensen ouder worden zal het volume van de hersenen afnemen, een probleem dat de cognitieve vaardigheden negatief beïnvloedt. Nieuw onderzoek heeft aanwijzingen gevonden dat het volgen van het mediterrane dieet kan helpen om het volume van het brein te behouden[1]. Dit zou kunnen zorgen voor een minder grote vermindering van geheugen en vaardigheid om te leren. Lees verder

 • Oogst 2016-2017: 14 procent minder olijven

  De wereldproductie van olijven zal vermoedelijk in 2016-2017 met zo'n 14 procent dalen ten opzichte van het vorige oogstseizoen. Men hoopt in totaal 2,713,500 ton olijven te kunnen oogsten. Europese boeren zullen naar verwachting ongeveer 1,923,000 ton binnen kunnen halen, een vermindering van 17 procent. Lees verder

 • Mediterrane dieet en je brein

  De meeste voordelen van het Mediterrane dieet zijn ondertussen wel bekend, maar nu is er ook een sterk verband gevonden met verbeteringen in aandacht, geheugen en zelfs taalvaardigheid.

  Recent onderzoek toont namelijk aan dat mensen, die vaak Mediterraan voedsel eten, minder cognitieve achteruitgang vertoonden, vertraagde progressie van Alzheimer hadden en verbeteringen van de hersenfuncties lieten zien[1]. Deze voordelen bleken niet alleen te bestaan bij bewoners van de Mediterrane kusten: de positieve cognitieve effecten waren overal even positief. Ook zijn de voordelen niet beperkt tot ouderen, want ook bij jonge volwassen werden verbeteringen in de cognitieve vaardigheden waargenomen. Lees verder

 • Olijfolie en Testosteron

  Simpel gezegd zijn er twee redenen waarom goede olijfolie goed is voor (kracht)sporters: zoals de Griekse goden en filosofen al zeiden, verhoogt het het testosteronniveau bij mannen. Dat is een interessant effect voor mannen die aan topsport of krachtsport doen. Lees verder

 • Een bijzondere olijf: Negrel

  Ook de olijf ontkwam niet aan wat sommigen 'de vooruitgang' noemen. Rassen die eeuwenlang met succes verbouwd werden waren niet opgewassen tegen de wens om steeds meer en steeds sneller te produceren. Dat betekent dat sommige rassen olijven te kleine olijven opleverden of dat het groeiseizoen iets te lang duurde voor ongeduldige boeren en afnemers. Die rassen maakten plaats voor nieuwe rassen die wel aan de eisen van de moderne tijd voldeden.

  Nu zijn die rassen vergeten rassen geworden. Toch blijkt dat er af en toe een oud zaadje ontkiemt in een olijfboomgaard en als hij dan geluk heeft wordt het oude ras herontdekt door iemand als Sergio Cozzaglio, samen met zijn vrouw Ilaria Galetti, eigenaar van La Zadruga, een olijfboomgaard aan de westelijke oever van het Italiaanse Gardameer.

  Cozzaglio zag dat er af en toe een olijfboom tussen zijn reguliere rassen stond met wat afwijkende kenmerken. Hij raakte in gesprek met enkele stokoude bewoners van het nabijgelegen dorp en die wisten hem te vertellen dat het ging om de 'Negrel', een cultivar die tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog volop in de regio werd verbouwd. De naam 'Negrel' is vermoedelijk afgeleid van het Italiaanse woord 'nero' dat 'zwart' betekent. De olijven zijn inderdaad zeer donker van kleur en ook de bladeren van de olijfboom zijn donkerder dan andere rassen.

  De oogsten van een cultivar als de Negrel zijn natuurlijk zeer beperkt omdat er (nog) maar weinig bomen groeien. Dat dwingt Cozzaglio om extra virgin olie te ruilen met zijn buren zodat er toch nog voldoende olijfolie voor de klanten overblijft.

 • De olijfboom van Vouves

  De olijfboom van Vouves, Kreta! De olijfboom van Vouves, Kreta!

  In het plaatsje Ano Vouves (Ελιά Βουβών) op het Griekse eiland Kreta staat mogelijk een van de oudste olijfbomen ter wereld. Het is één van zeven olijfbomen die tenminste 2,000 jaar oud zijn. De exacte leeftijd kan niet meer bepaald worden om de kern van de boon is vergaan, maar in de directe omgeving zijn enkele graven gevonden die prehistorisch zijn.

  De boom in Ano Vouves produceert nog steeds olijven en men heeft vastgesteld dat hij in het verre verleden geënt is met de cultivar Tsounati. De stam heeft een omtrek van 12.5 meter en een diameter van bijna 5 meter.

  Olijfbomen kunnen heel wat natuurrampen ondergaan en doorstaan: ze zijn winterhard, zijn bestand tegen droogte en plantenziekten. Bovendien
  kunnen ze de meeste bosbranden wel overleven.

  Als er één boomsoort recht heeft op de titel 'onoverwinnelijk' of 'onsterfelijk' dan is het de olijfboom wel.

1-10 of 37

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4