GA NAAR KLANTENSERVICE - BEL ONS 06 2233 4235

Welkom op de winkel van dé Griekenland Specialist!

Het Mediterrane dieet en Borstkanker

Een (jawel) Nederlands onderzoek ontdekte dat een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, vis en olijfolie er toe leidt dat vrouwen 40% minder kans hebben op het krijgen van de agressieve vorm van borstkanker[1]. Het gaat dan om het type oestrogeenreceptor-negatieve borstkanker, dat vooral vrouwen treft die de overgang achter de rug hebben.

Ongeveer een derde van alle gevallen van borstkanker zijn van dit type. Deze vorm van borstkanker is lastiger te bestrijden omdat het niet met hormoontherapie bestreden kan worden. Dat leidt tot een lagere overlevingskans.

Het Nederlandse onderzoek volgde 20 jaar lang 60,000 vrouwen die tussen de 55 en 69 jaar oud waren. De resultaten duiden erop dat deelnemers, die stikt een Mediterraan dieet volgden, een 40% lagere kans hadden op het ontwikkelen van oestrogeenreceptor-negatieve borstkanker.

In Italië is in 2016 ook een onderzoek gedaan naar de effecten van een Mediterraan dieet en kanker [2]. Daar deden 307 vrouwen aan mee die behandeld waren voor borstkanker. 199 van hem volgden stikt het Mediterrane dieet, terwijl de rest hun reguliere voedingspatroon volgde. Na drie jaar bleek dat 11 van de vrouwen, die 'gewoon' bleven eten, een terugval te hebben gehad. Van de vrouwen, die Mediterraan aten, ontwikkelde niemand opnieuw borstkanker.

Het was al langer bekend dat een voedingspatroon met veel olijfolie een middel kan zijn om het aantal gevallen van kanker te verminderen[3].

[1] Van den Brandt, Schulpen: Mediterranean diet adherence and risk of postmenopausal breast cancer: results of a cohort study and meta-analysis in Cancer Epidemiology -2017
 [2] Biasini et al: Effect of Mediterranean Diet on the prevalence of breast cancer relapse: preliminary results of the “SETA PROJECT” in Annals of Oncology – 2015
 [3] Schwingshackl, Hoffmann: Adherence to Mediterranean diet and risk of cancer: an updated systematic review and meta-analysis of observational studies in Cancer Medicine – 2015