GA NAAR KLANTENSERVICE - BEL ONS 06 2233 4235

Welkom op de winkel van dé Griekenland Specialist!

Olijfolie en de Gezondheid van je Hart

Regelmatige consumptie van olijfolie kan de gezondheid van het hart verbeteren, zelfs bij mensen die niet (helemaal) het zo geroemde Mediterrane dieet volgen. Dat is de uitkomst van recent wetenschappelijk onderzoek[1].

De consumptie van olijfolie wordt al veel langer geassocieerd met de preventie van hart- en vaatziekten. Olijfolie bevat oliezuur (ofwel oleïne) en phenylethanoïden als oleocanthal en oleuropein, die alletwee sterke antioxiderende and ontstekingsremmende eigenschappen bezitten.
index
Het vermogen van die phenylethanoïden om het lichaam te beschermen tegen de kwalijke invloeden van low density lipoprotein ofwel lage dichtheid lipoproteïne (LDL). Die LDL wordt het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Veel cholesterol in die LDL-deeltjes is namelijk de directe oorzaak van het risico op hart- en vaatziekten. LDL vervoert cholesterol naar de cellen en spieren. Onderweg nestelt LDL zich gemakkelijk in de wanden van slagaders waardoor de slagaders kunnen vernauwen en dichtslibben. Dit proces heet slagaderverkalking. Hoe meer de slagaders vernauwd zijn, hoe groter het risico op een hart- of vaatziekte.

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt bij (nog) gezonde mensen of ze olijfolie met maar weinig phenylethanoïden consumeerden of juist olijfolie met hogere waarden aan phenylethanoïden. De wetenschappers concludeerden dat het oliezuur, een enkelvoudig onverzadigde vetzuur, betrokken moet zijn bij de gezondheidsvoordelen van olijfolie.

Uit een ander onderzoek bleek dat de werkzame stoffen in olijfolie juist de waarden van het gezondere en 'goede' high density lipoprotein ofwel hoge dichtheid lipoproteïne (HDL) wisten te verbeteren[2].

[1] Silva et al: Impact of a 6-wk olive oil supplementation in healthy adults on urinary proteomic biomarkers of coronary artery disease, chronic kidney disease, and diabetes (types 1 and 2): a randomized, parallel, controlled, double-blind study in American Journal of Clinical Nutrition – 2014
[2] Hernáez et al: Olive oil polyphenols enhance high-density lipoprotein function in humans: a randomized controlled trial in Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology 2014

Geef een reactie