GA NAAR KLANTENSERVICE - BEL ONS 06 2233 4235

Welkom op de winkel van dé Griekenland Specialist!

Een bijzondere olijf: Kalamata

De Kalamata-olijf wordt wereldwijd gezien als de meest beroemde olijvenvariëteit. Het is een grote dieppaarse tot bijna zwarte olijf met een zachte, vleesachtige textuur die genoemd is naar de havenstad Kalamata (Καλαμάτα), gelegen op het zuidelijke Griekse schiereiland Peloponnesos. Deze variëteit heeft een Protected Designation of Origin (PDO) status van de EU en dat betekent dat alleen olijven die afkomstig zijn uit het beperkte gebied Kalamata de naam mogen dragen.

De Kalamata-olijf, de zwarte koningin onder de tafelolijven, is niet alleen zeer smaakvol, maar is vaak ook twee maal zo groot als de reguliere olijf.
kalamata-olivesDeze olijven kunnen niet groen geplukt worden, want ze moeten handmatig geoogst worden omdat mechanische methoden voor beschadigingen zorgen. Dat betekent ook dat de Kalamata's niet kunstmatig gekleurd kunnen worden.

Er bestaan twee methodieken om Kalamata-olijven te prepareren: de korte en de lange methode. De kortdurende methode 'ontbittert' de olijven door ze ongeveer een week lang onder te dompelen in water of een licht gezouten oplossing. Daarna worden ze in pekel en wijnazijn verpakt met daar bovenop een laagje olijfolie en schijfjes citroen. Deze olijven worden vaak in tweeën gespleten om de verwerkingstijd te verkorten. Bij de langere methode worden de olijven ook in tweeën gespleten en in zoutwaterbad gelegd om de bittere smaak kwijt te raken. Het is een proces dat wel drie maanden kan duren.

Bestel je Kalamata-olijven hier.

Geef een reactie