GA NAAR KLANTENSERVICE - BEL ONS 06 2233 4235

Welkom op de winkel van dé Griekenland Specialist!

Olijfolie

 • Wat is Agoureleo (Αγουρέλαιο)

  Agoureleo betekent in het Grieks “onrijpe olie”. Het is olijfolie geproduceerd uit onrijpe, dus groene olijven. In de regel is het ook een extra vergine olijfolie, maar agoureleo verschilt in sommige opzichten van onze andere top olijfolieën.

  Het is felgroen en smaakt intens fruitig, maar ook pittig en heeft een goed aanwezig bittertje. Agoureleo is robuuster dan de rest en rijker aan vitaminen, mineralen en polyfenolen.

  De laatste filtratie die onze “gewone of biologische extra vergine olijfolie” wel heeft, blijft bij deze agoureleo ook achterwege. Dit zorgt ervoor dat agoureleo ook liever niet op hele hoge temperatuur gebruikt kan worden.  

  Specifiek, zoals uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, bevat Agoureleo twee stoffen in hoge concentratie van groot farmaceutisch belang, oleasine en oleocanthal. Oleasine is de sterkste antioxidant. Oleocanthal is een stof die ontstekingsremmende en neuroprotectieve eigenschappen heeft. Deze twee stoffen zijn niet gevonden in andere voedingsmiddelen. Agoureleo in het bijzonder maar ook onze extra vergine olijfolie is de unieke bron van deze stoffen. Geen andere olie, noch zaadolie noch zelfs geraffineerde olijfolie kan ons van deze ingrediënten voorzien.

  Hippocrates vond het heilzaam voor meer dan 60 ziekten en aandoeningen. De moderne geneeskunde vindt het ook heilzaam en beveelt het in veel gevallen aan. Het verlaagt cholesterol, heeft antioxidant en beschermt tegen kanker, helpt de leverfunctie is ideaal voor de voeding van mensen met diabetes en hart-en vaatziekten. De belangrijkste vetzuur van Agoureleo is de oliezuur (O-9), het bevat linolzuur (omega-6), alfa-linoleenzuur (omega-3) , arachidonzuur (Z-6) en meervoudig onverzadigde koolwaterstoffen zoals squaleen. Agoureleo heeft een sterke concentratie aan sterolen (vooral bèta-sitosterol), alcoholen en carotenoïden, xanthofylen als, carotenen en lycopeen en bèta-caroteen (vitamine A).

  Goede olijfolie wordt niet voor niets Vloeibaar Goud genoemd. Het is goud waard voor onze gezondheid. Agoureleo is een bijzondere extra vergine olijfolie die tot 6-7 maanden na productie geconsumeerd dient te  worden om maximaal van alle goede stoffen te kunnen genieten.

  Bestel hier je eigen fles Agoureleo

 • Oogst 2017-2018: beter dan vorig jaar

  De olijvenoogst is nog op volle gang in Griekenland. Overal in het land worden de netten onder de bomen gelegd en draaien de oliepersen overuren.

  De verwachting voor de olijfolie productie in Griekenland is op dit moment zeker positief te nemen. Er zal circa 20% meer olijven worden geoogst. De vebeterde olijvenoogst betekent niet automatisch dat 20% meer olijfolie uit de pers zal komen; een groot deel van deze stijging heeft te maken met de "tafelolijven", olijven die bedoeld zijn om te eten en niet om olijfolie van te maken. Lees verder

 • Het Mediterrane dieet en Borstkanker

  Een (jawel) Nederlands onderzoek ontdekte dat een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, vis en olijfolie er toe leidt dat vrouwen 40% minder kans hebben op het krijgen van de agressieve vorm van borstkanker[1]. Het gaat dan om het type oestrogeenreceptor-negatieve borstkanker, dat vooral vrouwen treft die de overgang achter de rug hebben. Lees verder

 • Het Mediterrane dieet en ADHD

  Kinderen, die de diagnose ADHD hebben gekregen, krijgen te vaak, te veel en te vroeg gevaarlijke stimulantia als methylfeniaat (Ritalin, etc) voorgeschreven om de symptomen van het probleem te bestrijden en te onderdrukken. Omdat wetenschappelijk bewezen is dat het volgen van het Mediterrane dieet positieve effecten op lichaam en geest kan hebben, vonden Spaanse wetenschappers het de moeite waard om eens te kijken of er enig effect waar te nemen zou zijn wanneer kinderen met ADHD over zouden stappen op dat smakelijke dieet[1].
  Aan het onderzoek deden 120 kinderen mee in de leeftijd van 6 tot 16 jaar. De helft van deze kinderen had de diagnose ADHD gekregen. De kinderen (en hun ouders) kregen de opdracht om aan te geven wat hun reguliere eetpatroon was. De gegevens werden gebruikt om vast te stellen of er enige overeenkomst te zien was tussen het wel of niet volgen van het Mediterrane dieet en het wel of niet hebben van ADHD. Lees verder

 • Olijfolie en Hersenvolume

  Als mensen ouder worden zal het volume van de hersenen afnemen, een probleem dat de cognitieve vaardigheden negatief beïnvloedt. Nieuw onderzoek heeft aanwijzingen gevonden dat het volgen van het mediterrane dieet kan helpen om het volume van het brein te behouden[1]. Dit zou kunnen zorgen voor een minder grote vermindering van geheugen en vaardigheid om te leren. Lees verder

 • Olijfolie en Testosteron

  Simpel gezegd zijn er twee redenen waarom goede olijfolie goed is voor (kracht)sporters: zoals de Griekse goden en filosofen al zeiden, verhoogt het het testosteronniveau bij mannen. Dat is een interessant effect voor mannen die aan topsport of krachtsport doen. Lees verder

 • Olijfolie en Diabetes

  We kunnen met z'n allen wel zeggen dat het Mediterrane dieet zo gezond voor ons is, maar een deel van die voordelen kan ook net zo goed aan het milde klimaat te danken zijn[1]. Dus was het een goed idee om eens te kijken naar de effecten van voeding op de gezondheid van verpleegsters in het vaak koude New York (USA). Onderzoekers volgden gedurende 22 jaar meer dan 185,000 verpleegsters. Iedere vier jaar dienden de deelneemsters een vragenlijst in te vullen. Onderdeel van die vragenlijst waren twee vragen over olijfolie: gebruikte je olijfolie als dressing over salades én gebruikte je olijfolie in je voeding[2].

  Na afloop van het traject ontdekten onderzoekers dat van alle deelneemsters er 9,652 leden aan diabetes.

  Resultaten toonden aan dat verpleegsters, die meer dan een theelepel (8 gram) olijfolie per dag consumeerden, een lager risico hadden op het krijgen van diabetes. Iedere extra 8 gram zorgde voor een vermindering van de kans op het ontstaan van diabetes, type 2 met ongeveer 6 procent. Het vervangen van een theelepel margarine door een theelepel olijfolie verminderde het risico op diabetes type 2 met 5 procent, bij vervanging van boter was dat voordeel 8 procent en bij vervanging van mayonaise was dat zelfs 15 procent.

  Ook bleek uit de onderzoeksgegevens dat deelneemsters, die veel olijfolie in hun dieet opnamen, ook een veel meer gezonde levenswijze hadden. Ze aten meer vis, volkoren granen, fruit, groenten en noten. Bovendien deden ze vaker aan sport en hadden een veel lagere BMI dan de vrouwen die nooit olijfolie gebruikten.

  [1] Gerber et al: The Mediterranean diet: health, science and society in British Journal of Nutrition – 2015

  [2] Guasch-Ferré et al: Olive oil consumption and risk of type 2 diabetes in US women in American Journal of Clinical Nutrition – 2015

 • Olijfolie en Baarmoederkanker

  Dat de consumptie van olijfolie een aantal onvermoede gezonde gevolgen heeft is onder wel bekend, maar recent hebben wetenschappers eens gekeken naar het effect van het volgen van het Mediterrane dieet op baarmoederkanker[1]. Men vergeleek de resultaten van een drietal bestaande onderzoeken, waarbij het voedingspatroon van 1,411 vrouwen met kanker aan de baarmoeder werden vergeleken met 3,668 vrouwen zonder die gevreesde ziekte.

  De wetenschappers gebruikten een zogenaamde Mediterranean Diet Score (MDS), waarbij negen 'voedingsgroepen' een plekje gekregen hadden die onderdeel uitmaakten van het befaamde Mediterrane dieet. Het ging om een hoge consumptie van groenten, fruit, peulvruchten, noten en granen, enkelvoudig verzadigde vetten als olijfolie (en geen verzadigde vetten als roomboter, kokosolie of reuzel), een matige inname van vis, een lage inname van vlees en gevogelte, melkproducten, plus een matig alcoholgebruik.

  De onderzoekers ontdekten dat vrouwen, die regelmatig minimaal zes van die componenten aten, het risico op het krijgen van baarmoederkanker met 46 procent verminderden, terwijl zij die slechts vijf componenten tot zich namen het risico zagen dalen met 34 procent. Zij die minder dan vijf componenten consumeerden zagen hun kansen nauwelijks dalen.

  Men komt tot de conclusie dat het maken van gezonde keuzes een grote invloed heeft op de kans van het ontstaan van baarmoederkanker. Het was echter al langer bekend dat het Mediterrane dieet ook bescherming biedt tegen andere vormen van kanker en chronische ziekten als zwaarlijvigheid bij kinderen. Tevens verlengt het het leven en verbetert het de cognitieve functie.

  [1] Filomeno: Mediterranean diet and risk of endometrial cancer: a pooled analysis of three italian case-control studies in British Journal of Cancer – 2015

 • Olijfolie en Geestelijke Aftakeling

  Het Mediterrane dieet bestaat uit een combinatie van granen, groentes, fruit, olijfolie, vis, wijn, noten en zaden. Die noten en zaden zijn wellicht het laatste puzzelstukje in dat zo gezonde dieet en een recent onderzoek onder Spanjaarden leverde op dat zij, die voldoende noten en zaden consumeerden, langer gezond bleven dan zij die dat niet deden[1].

  De term Mediterraan dieet werd al in 1960 verzonnen om de resultaten te kunnen verklaren van een epidemiologisch onderzoek, waaruit was gebleken dat – vergeleken met andere landen – binnen Griekse en Italiaanse populaties een lagere sterftekans bestond en een verminderde kans op het krijgen van kanker en hart- en vaatziekten[2].  Lees verder

 • Duurdere olijfolie helpt Griekse export

  De totale waarde van de Griekse export in de periode van januari tot en met maart 2015 bedroeg € 6.27 miljoen, een daling van 1.8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

  De stijging van de prijs van olijfolie als gevolg van mislukte oogsten elders in het gebied van de Middellandse Zee zorgde voor een positieve trend, die echter weer teniet werd gedaan door een daling van de export van benzine.

   

  Maar, wanneer we brandstoffen uit de data weglaten, blijkt er een stijging van € 549.1 miljoen te zijn, wat neerkomt op 14 procent per jaar.

  De meeste Griekse producten worden in landen binnen de Europese Unie afgezet en die waarde steeg in het eerste kwartaal met 14.5 procent. Wat echter in de cijfers opvalt is dat de waarde van de geëxporteerde goederen naar Noord-Amerika steeg met maar liefst 45.8 procent, een direct gevolg van de meer voordelige wisselkoers tussen de dollar en de euro.

  Bron: Ekathimerini

1-10 of 21

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3