GA NAAR KLANTENSERVICE - BEL ONS 06 2233 4235

Welkom op de winkel van dé Griekenland Specialist!

Recepten

 • Tzatziki, Caçik en Raita

  Pittige gerechten hebben soms een verfrissende tegenhanger nodig om in balans te komen. Een voorbeeld daarvan is tzatziki, een Griekse saus met oosterse roots.

  Het basisrecept van tzatziki is eenvoudig: neem 2 deciliter (Griekse) yoghurt en voeg een geraspte en daarna uitgelekt komkommer, drie teentjes fijngesneden knoflook, zout, peper en wat olijfolie toe. In sommige families vervangt men een deel van het citroensap door sumak.
  images
  De oorsprong van tzatziki is ligt vermoedelijk in het oude Turkse rijk waar een broertje, caçik, nog steeds zeer geliefd is. De caçik heeft hetzelfde basisrecept, maar is aangevuld met een paar verscheurde wilde muntblaadjes en soms wat dille. Omdat in het verleden Turkije onder Griekse heerschappij heeft gestaan en Griekenland onder Turkse heerschappij, zijn de nationale keukens sterk door elkaar beïnvloed. Toch kunnen we het spoor van deze saus volgen: in de Balkan heeft het zijn meest westelijke verschijningsvorm en daar noemt men het xaxiq (Albanië). Als we onze aandacht naar het oosten richten dan ontdekken we dat in de keukens van India, Pakistan en Bangladesh een soortgelijke saus, raita, bekend is.

  De raita is een yoghurtsaus, die gekruid is met koriander, komijn, munt, cayennepeper, aangevuld met andere kruiden en specerijen. Het specifieke recept hangt af van de streek en de familietraditie.

 • Πάστα Ελιάς (Pasta Elias) oftewel Griekse olijventapenade

  Mocht u denken dat men in Frankrijk en Spanje het alleenrecht op tapenades heeft dan heeft u het mis. In Griekenland ligt de oorsprong van de tapenade. Het woord 'tapenade' is afgeleid van tapeneï en dat betekent 'kappertje' in het Provençaals, een taal die nog steeds in Zuid-Frankrijk gesproken wordt. De bloemknoppen, dat deel van de kappertjes die gebruikt werden voor culinaire doeleinden, was de tapeno en die werden bewaard in amfora gevuld met Griekse olijfolie. De kwetsbare kappertjes werden samengeperst in de amfoor tot een soort puree en werd zo de voorouder van de moderne tapenade. Tegenwoordig bestaat het basisrecept voor Franse tapenade uit olijfolie met kappertjes.Olive-Spread-Close-Up

  Pasta Elias is een eenvoudige Griekse olijvenpuree, die zeer eenvoudig te maken is.

  Ingrediënten
  Twee koppen ontpitte Kalamata-olijven
  Twee eetlepels Griekse olijfolie
  Twee theelepels rodewijnazijn
  Twee teentjes knoflook
  Een eetlepel oregano

  Bereiding
  Doe alle ingrediënten in de blender. Bij gebrek aan een blender kan alles met een vork tot een pasta worden gesmeed. Zet de pasta een uurtje of twee in de koelkast zodat alle smaken goed op elkaar zijn ingewerkt.

  Pasta Elias is eerlijk op stokbrood.

   

   

  Heeft u liever kant en klaar een authentieke Griekse Olijventapenade?

  Dan bestelt u gewoon bij ons de lekkerste (en voordeligste) olijventapenade die momenteel in Nederland verkrijgbaar is.

  De Lekkerste en voordeligste olijventapenade van Nederland. punt.

2 artikel(en)