GA NAAR KLANTENSERVICE - BEL ONS 06 8339 5258

Welkom op de winkel van dé Griekenland Specialist!

Olijf, de Blog van GriekseOlie.nl

  • Moretum, Pesto en Pistou

    Men laat de geschiedenis van pesto vrijwel altijd starten in Genua, gelegen in de Noord-Italiaanse provincie Ligurië, waar Pesto alla genovese traditioneel wordt gemaakt door met een vijzel basilicum, knoflook en pijnboompitten fijn te wrijven in olijfolie. Vervolgens wordt, afhankelijk van de regio, harde Parmezaanse kaas of harde Siciliaanse schapenkaas toegevoegd om het mengsel wat romiger te maken. De naam pesto is afkomstig van de Italiaanse term mortaio e pestello, wat 'vijzel en stamper' betekent.
    10421 F2
    Basilicum is inheems in delen van Azië en het keukenkruid is al in de klassieke oudheid naar Griekenland overgebracht. Daardoor zullen er mogelijk ooit in Italië recepten moeten hebben bestaan die lijken op pesto, maar nog geen basilicum als ingrediënt hebben gehad. Dat vermoeden klopt, want de Romeinen hadden al een vergelijkbare pasta met de naam moretum. Dat was een soort kruidenkaas die de oude Romeinen op brood smeerden. Moretum werd gewoonlijk gemaakt met kruiden, verse kaas, zout, olijfolie en wat azijn. De ingredienten werden fijngewreven in een vijzel. De naam alternatieve naam voor vijzel, mortier, is afgeleid van moretum.

    Op Sicilië ontstond de pesto alla siciliana, een roodgekleurde pesto die gebruik maakte van lokale producten. Men voegde tomaten toe en verving de pijnboompitten door amandelen. Doordat men (toen nog) zure tomaten gebruikte werd genoegen genomen met wat minder basilicum.

    Maar de faam van pesto is niet beperkt gebleven tot Italië, want in de Zuid-Franse Provence bestaat een vergelijkbare smaakmaker met de naam pistou. Pistou heeft dezelfde ingredienten als pesto, maar mist de pijnboompitten. Dat pistou zo populair is in de zuidelijke kuststreken van Frankrijk is niet zo vreemd, want gedurende de geschiedenis is het gebied regelmatig in Italiaanse handen geweest.

    Voor de volgende stap in de historie van pesto moeten we de Atlantische Oceaan over, want in Argentinië treffen we pesto in een nieuwe gedaante aan. Daar is basilicum vervangen door peterselie of koriander en wordt het chimichurri genoemd.

  • Olijfolie, een kleine geschiedenis

    Volgens Homerus was olijfolie ofwel vloeibaar goud in de klassieke oudheid niet slechts een voedingsmiddel, maar veel meer. Het vertegenwoordigde gezondheid, kracht, macht en het werd beschouwd als een geneesmiddel. Ook bezat het aspecten van magie en zorgde een goede kwaliteit voor bewondering, verwondering en tafelgesprekken. Zoveel is er in al die jaren eigenlijk dus niet veranderd.
    ideograms
    [Linear B, een oud-Grieks schrift]
    Speciaal in het oude Griekenland masseerden atleten het over hun hele lichaam omdat men dacht dat het hun kracht en geluk zou geven. Ze werden er tijdens het worstelen overigens ook voor hun tegenstander behoorlijk ongrijpbaar door. Olijfolie werd ook op de hoofden van belangrijke personen gesmeerd en bovendien werden mensen die overleden waren met olijfolie ingesmeerd. In die hoedanigheid gebruikt was olijfolie een symbool van toewijding en puurheid. Dat de faam van olijfolie over het hele Midden-Oosten bekend was wordt helemaal duidelijk als men bedenkt dat de Messias – en dat was iedere koning van Israël - werd gezalfd met een mengsel van olijfolie en een aantal geurige kruiden.
    images
    [Olijfolievaten - Knossos, Kreta]
    Hoewel de oorsprong van de cultivatie van olijfbomen verborgen ligt in de duistere krochten van de geschiedenis, heeft recent archeologisch onderzoek aan opgegraven potresten inmiddels aangetoond dat olijfolie al 8000 jaar geleden werd gebruikt in Israël[1]. De onderzoekers geloven dat olijfolie ook toen al een belangrijke plaats in het dieet innam, maar ook als lampenolie gebruikt kon worden.

    Voor wat betreft Griekenland denkt men dat de bevolking van Kreta, mogelijk onder invloed van het nabij gelegen Egypte, zo'n 3500 jaar geleden begonnen is met de verbouw van olijfbomen[2]. De Minoïsche olijfolie bleek zelfs van dezelfde kwaliteit als de hedendaagse olijfolie, waardoor de olijfolie in de Bronstijd niet alleen een belangrijk voedingsmiddel was, maar ook door export een belangrijke inkomstenbron voor de bevolking opleverde.

    [1] Namdar et al: Olive oil storage during the fifth and sixth millennia BC at Ein Zippori, Northern Israel in Israel Journal of Plant Sciences – 2014
     [2] Riley: Olive oil production on bronze age Crete: nutritional properties, processing methods and storage life of Minoan olive oil in Oxford Journal of Archeology – 2002
  • Tzatziki, Caçik en Raita

    Pittige gerechten hebben soms een verfrissende tegenhanger nodig om in balans te komen. Een voorbeeld daarvan is tzatziki, een Griekse saus met oosterse roots.

    Het basisrecept van tzatziki is eenvoudig: neem 2 deciliter (Griekse) yoghurt en voeg een geraspte en daarna uitgelekt komkommer, drie teentjes fijngesneden knoflook, zout, peper en wat olijfolie toe. In sommige families vervangt men een deel van het citroensap door sumak.
    images
    De oorsprong van tzatziki is ligt vermoedelijk in het oude Turkse rijk waar een broertje, caçik, nog steeds zeer geliefd is. De caçik heeft hetzelfde basisrecept, maar is aangevuld met een paar verscheurde wilde muntblaadjes en soms wat dille. Omdat in het verleden Turkije onder Griekse heerschappij heeft gestaan en Griekenland onder Turkse heerschappij, zijn de nationale keukens sterk door elkaar beïnvloed. Toch kunnen we het spoor van deze saus volgen: in de Balkan heeft het zijn meest westelijke verschijningsvorm en daar noemt men het xaxiq (Albanië). Als we onze aandacht naar het oosten richten dan ontdekken we dat in de keukens van India, Pakistan en Bangladesh een soortgelijke saus, raita, bekend is.

    De raita is een yoghurtsaus, die gekruid is met koriander, komijn, munt, cayennepeper, aangevuld met andere kruiden en specerijen. Het specifieke recept hangt af van de streek en de familietraditie.

  • Olijfolie en de Gezondheid van je Hart

    Regelmatige consumptie van olijfolie kan de gezondheid van het hart verbeteren, zelfs bij mensen die niet (helemaal) het zo geroemde Mediterrane dieet volgen. Dat is de uitkomst van recent wetenschappelijk onderzoek[1].

    De consumptie van olijfolie wordt al veel langer geassocieerd met de preventie van hart- en vaatziekten. Olijfolie bevat oliezuur (ofwel oleïne) en phenylethanoïden als oleocanthal en oleuropein, die alletwee sterke antioxiderende and ontstekingsremmende eigenschappen bezitten.
    index
    Het vermogen van die phenylethanoïden om het lichaam te beschermen tegen de kwalijke invloeden van low density lipoprotein ofwel lage dichtheid lipoproteïne (LDL). Die LDL wordt het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Veel cholesterol in die LDL-deeltjes is namelijk de directe oorzaak van het risico op hart- en vaatziekten. LDL vervoert cholesterol naar de cellen en spieren. Onderweg nestelt LDL zich gemakkelijk in de wanden van slagaders waardoor de slagaders kunnen vernauwen en dichtslibben. Dit proces heet slagaderverkalking. Hoe meer de slagaders vernauwd zijn, hoe groter het risico op een hart- of vaatziekte.

    De resultaten van het onderzoek toonden aan dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt bij (nog) gezonde mensen of ze olijfolie met maar weinig phenylethanoïden consumeerden of juist olijfolie met hogere waarden aan phenylethanoïden. De wetenschappers concludeerden dat het oliezuur, een enkelvoudig onverzadigde vetzuur, betrokken moet zijn bij de gezondheidsvoordelen van olijfolie.

    Uit een ander onderzoek bleek dat de werkzame stoffen in olijfolie juist de waarden van het gezondere en 'goede' high density lipoprotein ofwel hoge dichtheid lipoproteïne (HDL) wisten te verbeteren[2].

    [1] Silva et al: Impact of a 6-wk olive oil supplementation in healthy adults on urinary proteomic biomarkers of coronary artery disease, chronic kidney disease, and diabetes (types 1 and 2): a randomized, parallel, controlled, double-blind study in American Journal of Clinical Nutrition – 2014
    [2] Hernáez et al: Olive oil polyphenols enhance high-density lipoprotein function in humans: a randomized controlled trial in Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology 2014

  • Πάστα Ελιάς (Pasta Elias) oftewel Griekse olijventapenade

    Mocht u denken dat men in Frankrijk en Spanje het alleenrecht op tapenades heeft dan heeft u het mis. In Griekenland ligt de oorsprong van de tapenade. Het woord 'tapenade' is afgeleid van tapeneï en dat betekent 'kappertje' in het Provençaals, een taal die nog steeds in Zuid-Frankrijk gesproken wordt. De bloemknoppen, dat deel van de kappertjes die gebruikt werden voor culinaire doeleinden, was de tapeno en die werden bewaard in amfora gevuld met Griekse olijfolie. De kwetsbare kappertjes werden samengeperst in de amfoor tot een soort puree en werd zo de voorouder van de moderne tapenade. Tegenwoordig bestaat het basisrecept voor Franse tapenade uit olijfolie met kappertjes.Olive-Spread-Close-Up

    Pasta Elias is een eenvoudige Griekse olijvenpuree, die zeer eenvoudig te maken is.

    Ingrediënten
    Twee koppen ontpitte Kalamata-olijven
    Twee eetlepels Griekse olijfolie
    Twee theelepels rodewijnazijn
    Twee teentjes knoflook
    Een eetlepel oregano

    Bereiding
    Doe alle ingrediënten in de blender. Bij gebrek aan een blender kan alles met een vork tot een pasta worden gesmeed. Zet de pasta een uurtje of twee in de koelkast zodat alle smaken goed op elkaar zijn ingewerkt.

    Pasta Elias is eerlijk op stokbrood.

     

     

    Heeft u liever kant en klaar een authentieke Griekse Olijventapenade?

    Dan bestelt u gewoon bij ons de lekkerste (en voordeligste) olijventapenade die momenteel in Nederland verkrijgbaar is.

    De Lekkerste en voordeligste olijventapenade van Nederland. punt.

  • Een bijzondere olijf: Kalamata

    De Kalamata-olijf wordt wereldwijd gezien als de meest beroemde olijvenvariëteit. Het is een grote dieppaarse tot bijna zwarte olijf met een zachte, vleesachtige textuur die genoemd is naar de havenstad Kalamata (Καλαμάτα), gelegen op het zuidelijke Griekse schiereiland Peloponnesos. Deze variëteit heeft een Protected Designation of Origin (PDO) status van de EU en dat betekent dat alleen olijven die afkomstig zijn uit het beperkte gebied Kalamata de naam mogen dragen.

    De Kalamata-olijf, de zwarte koningin onder de tafelolijven, is niet alleen zeer smaakvol, maar is vaak ook twee maal zo groot als de reguliere olijf.
    kalamata-olivesDeze olijven kunnen niet groen geplukt worden, want ze moeten handmatig geoogst worden omdat mechanische methoden voor beschadigingen zorgen. Dat betekent ook dat de Kalamata's niet kunstmatig gekleurd kunnen worden.

    Er bestaan twee methodieken om Kalamata-olijven te prepareren: de korte en de lange methode. De kortdurende methode 'ontbittert' de olijven door ze ongeveer een week lang onder te dompelen in water of een licht gezouten oplossing. Daarna worden ze in pekel en wijnazijn verpakt met daar bovenop een laagje olijfolie en schijfjes citroen. Deze olijven worden vaak in tweeën gespleten om de verwerkingstijd te verkorten. Bij de langere methode worden de olijven ook in tweeën gespleten en in zoutwaterbad gelegd om de bittere smaak kwijt te raken. Het is een proces dat wel drie maanden kan duren.

    Bestel je Kalamata-olijven hier.

  • Olijvenoogst mislukt. Niet in Griekenland

    De voortdurende opwarming van de aarde heeft soms onverwachte gevolgen. Het weer wordt grilliger, stormen worden heftiger, het regent, sneeuwt en hagelt op plaatsen en momenten waar het (nog) niet hoort te gebeuren. Ook in het Middellandse Zeegebied werd de oogst in 2014 behoorlijk beïnvloed door slechte weersomstandigheden. In Italië bleek de oogst uiteindelijk 35 procent minder te zijn dan in het voorgaande jaar. Aanhoudende droogte in het Spaanse Andalusië ruïneerde daar de oogst.

    Het gevolg van al deze misère was dat prijzen sterk stegen en dat Italië en Spanje zelfs olijfolie moesten invoeren.
    imagesMaar elders bleek het weer juist te zorgen voor een uitbundige oogst. In Griekenland bleek de uiteindelijke productie in 2014 zelfs bijna twee maal zo hoog als in het voorgaande jaar. Dat is goed nieuws voor de geplaagde Griekse economie, want zelfs bij de huidige sterk stijgende prijzen van olijfolie blijven de consumenten in de landen rondom de Middellandse Zee natuurlijk grootverbruikers van olijfolie.

    U kunt ook profiteren van Griekse olijfolie, maar nog steeds tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Bestel uw olijfolie snel op griekseolie.nl

  • olijf.gr opent zijn virtuele deuren

    Vanaf vandaag is olijf.gr online. Olijf.gr is een nieuwe website over olijven, olijfolie en de door mijzelf geschreven boeken. Dat kán niet anders dan interessant zijn. De website is in samenwerking met griekseolie.nl opgezet.

    Deze site levert de nuttige informatie, terwijl griekseolie.nl u vele heerlijke producten van de rijke Griekse bodem kan leveren. Een match made in heaven, zouden ze in Griekenland zeggen. Maar dan in het Grieks natuurlijk.

    olive-tree

  • Olijfolie op Groenten

    In ons land wordt op sommige groenten traditioneel nog even een klontje boter gedaan om de smaak te accentueren. In landen rondom de Middellandse Zee wordt diezelfde methode toegepast met olijfolie. De olijfolie wordt rijkelijk over maaltijden met groente en over salades gesprenkeld. 

    Men wist al langer dat de toevoeging van olijfolie aan groenten de opname van vitamines en antioxidanten kan verbeteren, maar het blijkt dat deze combinatie nog een ander effect heeft: het kan je beschermen tegen een hoge bloeddruk[1].
    2015-02-22_112536Dit nieuwe onderzoek suggereert dat een eetpatroon, dat olijfolie met nitraatrijke groenten combineert, beschermt tegen een hoge bloeddruk. Van nitraatrijke groenten werd lang gedacht dat deze een beetje giftig waren, maar de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft recent geconcludeerd dat het onwaarschijnlijk is dat de blootstelling aan nitraat via groenten zal leiden tot gezondheidsrisico’s. Het Voedingscentrum heeft daarom de beperkende voorzorgsadviezen over de consumptie van nitraatrijke groente laten vervallen[2]. We kunnen dus nu echt genieten van nitraatrijkegroenten als spinazie, andijvie, rode biet en sla.

    Onderzoekers waren ook in staat te bewijzen dat olijfolie en verse olijven zelf ook een bron zijn van zogenaamde nitro-vetzuren. Deze vetzuren beschermen tegen hart- en vaatproblemen en het betekent dat ze het bloeddrukverlagende effect van groenten ook nog eens versterken[3]. 

    [1] Charles et al: Protection from hypertension in mice by the Mediterranean diet is mediated by nitro fatty acid inhibition of solubleepoxide hydrolase in Proceedings of the National Academy of Sciences – 2014
    [2] Voedingscentrum: Adviezen nitraat en nitraatrijke groente (Factsheet) – September 2014. Pfd hier.
    [3] Fazzari et al: Olives and Olive Oil Are Sources of Electrophilic Fatty Acid Nitroalkenes in PloS One – 2014

  • De Chilipeper

    2013-08-21_165931Steeds meer liefhebbers van pittig voedsel verbouwen hun eigen chilipepers. Niet alleen is dat een leuke hobby, maar het is tegelijkertijd ook onderdeel van een aantal wereldwijde trends: onthaasten, slow food, urban farming en terug naar de natuur. Daarom hebben tegenwoordig ook steeds meer mensen een eigen moestuintje. Naast verse kruiden als thijm, basilicum of koriander worden ook vaak chilipepers en tomaten voor eigen gebruik gekweekt. Zelfs zonder tuin is het immers mogelijk om te kunnen genieten van producten van eigen oogst.

    Tuinieren op de vierkante meter is een perfecte keus voor mensen met beperkte mogelijkheden. Ook een zonnige vensterbank of balkon biedt vaak al voldoende ruimte om je even terug in de natuur te wanen. Chilipepers zijn eenvoudig op te kweken en leveren een scala aan chilipepers van mild tot superheet. Bestel het boek hier.

     

21-30 of 37