Het plaatsen van vóórbestellingen voor de nieuwe oogst is open! Tot 30 november geniet u van maar liefst 11% kassakorting op alle producten. Levering medio januari as.

Oogst 2016-2017: 14 procent minder olijven

De wereldproductie van olijven zal vermoedelijk in 2016-2017 met zo'n 14 procent dalen ten opzichte van het vorige oogstseizoen. Men hoopt in totaal 2,713,500 ton olijven te kunnen oogsten. Europese boeren zullen naar verwachting ongeveer 1,923,000 ton binnen kunnen halen, een vermindering van 17 procent.
11112911224_25d4b9dc2e_b Vanuit Spanje wordt een productiedaling wacht van 6 procent (1,311,000 ton), Griekenland zal zelfs een daling moeten rapporteren van 19 procent (260,000 ton), de oogst van Portugal zal zo'n 14 procent dalen (39,600 ton), terwijl Italië een verbazingwekkende daling van wel 49 procent (243,000 ton) zal moeten ondergaan.

Italië heeft te kampen met zowel negatieve klimatologische omstandigheden als de impact van het Olive Quick Decline Syndrome met de gevreesde Xylella fastidiosa (Xf) bacterie. Andere Europese landen hadden ook behoorlijk last van droogte en de schade als gevolg van deze bacterie.

Ook in niet-Europese landen, zoals Tunesië, Marokko, Algerije, Jordanië, Libanon, Libië en zelfs Argentinië worden lagere oogsten voorspeld. Daarentegen wordt verwacht dat de productie zal stijgen in Turkije (+24 procent), Egypte (+8 procent), Israël (+7 procent) en zelfs Albanië (+5 procent).

Als gevolg van de wereldwijde problemen bij de productie is ook de prijs van olijfolie de laatste tijd sterk gestegen. In Spanje kostte eind november een liter olijfolie €3.37, een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Een liter kost in Italië nu al €5.75 (+ 10 procent), terwijl in Griekenland intussen €3,46 (+21 procent) mag worden neergeteld. In Tunesië staat €3,68 (+12 procent) op het prijskaartje.

De consumptie van olijfolie zal naar verwachting één procent gaan dalen tot 2,904,000 ton als gevolg van die hogere prijzen.